Grillaus on kesän parasta tekemistä. Sen lisäksi että grillaaminen itsessään on kivaa, niin ulkona valmistettu ja nautittu ruoka myös maistuu ihan parhaalta.
Aika moni ruoka maistuisi juuri nyt. Esimerkiksi täydellisesti kypsytetty liha, juustolla täytetyt pekonikuorutteiset herkkusienet, kanakasvisvartaat, ribsit, grillattu halloumi, parilalla kypsennetyt kasvikset tai vaikka rapeapohjainen.
Mikä olisi meille paras grilli mökille? Kannattaako hankkia kaasugrilli, hiiligrilli vai sähkögrilli? Vai kenties harvinaisempi pellettigrilli? Vaihtoehtoja on tosi paljon ja grillin valinta ei ole mikään helppo tehtävä.
Meillä on valmiina mökin pihalla jo ränsistynyt muurattu grilli sekä tulipaikka, jotka kaipaavat kunnostusta. Se on sitten oma projektinsa. Niiden lisäksi tarvitaan ainakin helppokäyttöinen grilli terassille.
Jotain maagista on myös suoralla tulella puulla grillaamisessa. Tähän asti on tullut käytettyä nykyistä muurattua grilliä ruokien valmistukseen ulkona. Se on vienyt vähän enemmän aikaa kuin kaasugrillin grillaaminen, johon on kotona tottunut.
Oheisessa videossa puugrillin hyvässä hiilloksessa valmistunut ohut porsaan kasler korean style bbq marinadilla. Puulla grillaamisessa kannattaa välttää suoraan liekkien päällä grillaamista, joten tämä vaatii vähän enemmän vahtimista ja hiilloksen siirtelyä sekä puiden lisäämistä, jotta lämpö pysyy hyvänä koko grillauksena aikana.
Grillin täytyy olla tarpeeksi iso, jotta siihen mahtuu hyvin grillattavat ainakin kuudelle henkilölle. Ja aika nopeakäyttöinen se saisi myöskin olla.
Tässä alla on faktoja ja mietintöjä erilaisista grillivaihtoehdoista:
Kaasugrilli – suosituin grilli Suomessa
Kaasugrilli on ehkä monipuolisin grilli mökille ja yleensäkin kaikenlaiseen grillaamiseen. Kaasugrilliä on helppo käyttää ja se lämpenee nopeasti ja ruokaan saa hyvää grillauksen aromia. Kaasugrillissä voi valmistaa ruokaa samalla tavalla kuin uunissa
Kaasugrilleissä on olemassa vaikka minkälaisia ominaisuuksia ja toimintoja. On erilaisia tasoja, pariloita ja ritilöitä. Jos kaasugrillissä on useita polttimoita, niin myös epäsuora grillaaminen on mahdollista.
Kaasugrillin huono puoli on se, että se on todella painava, joten sitä ei pysty nopeasti siirtämään paikasta toiseen. Kaasulla ei myöskään saada ruokaan aikaiseksi välttämättä kaikkein autenttisinta grillauksen makua.
Sähkögrilli – helppo grilli pieneen tilaan
Sähkögrilli sopii pieneen tilaan ja sitä on nopea käyttää. Se on turvallinen vaihtoehto, jonka käytössä jokainen onnistuu.
Sähkögrillit eivät yleensä ole kovin tehokkaita ja sillä on vaikeaa grillata ruoat isommalle porukalle. Ne tarvitsevat myös sähköpistokkeen grillin lähelle, joten sijoittelu voi olla vaikeampaa mökillä.
Meillä olisi kyllä pistoke hyvin mökin terasilla ja vielä katoksen alla, joten sähkögrilli voisi olla yksi vaihtoehto mökille.
Sähkösavustin olisi helppo hankinta ja sillä saa parhaimmat savustetut kalat helposti ja nopeasti.
Hiiligrilli – klassikkovaihtoehto

Hiiligrilli on nostalginen. Jokainen muistaa lapsuudestaan hiiligrillillä paistetut makkarat ja sen kuinka hyvältä ne maistuivat. Jos haluaa perinteisen klassikon, niin hiiligrilli on paras hankinta. Hiilillä grillatessa ruokaan tulee aidoin grillauksen maku, kun hiilistä tulee aitoa savua ruokaan.
Hiiligrilli on edullisin vaihtoehto kaikista grilleistä, niitä myydään kaikkialla jopa muutamalla kympillä.
Hiiligrillin huono puoli on se, että lämpötilaa ei ole helppoa hallita ja ruoanlaitto vaatii harjoitusta. Hiiligrillaaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä sen lämpeneminen kestää jopa puoli tuntia.
Nyt meillä on mökillä valmiina vanha Weber pallohiiligrilli, jota täytyy harjoitella käyttämään. Vinkkejä lukiessa siihen kannattaa ainakin hankkia piippusytytin, jotta hiilien sytyttäminen on nopeampaa ja helpompaa. Mielenkiintoista on myös testailla erilaisia hiiliä, kuten brikettejä ja kovapuuhiiliä, ja miten ne toimivat pallogrillissä
Pellettigrilli – uusi vaihtoehto
Pellettigrilli sopii hitaaseen ruoanlaittoon. Siinä käytetään puristetusta sahanpurusta tehtyjä pellettejä, jotka antavat ruokaan perinteisen savuisen maun.
Pellettigrillillä grillatessa on mahdollisuus kontrolloida lämpötilaa hyvin tarkasti verrattuna hiiligrilliin, mutta ruoan mausta tulee melko samanlaista kuin hiiligrillillä.
Kamado-hiiligrilli
Kamado on hiiligrilli, jossa on keraaminen ulkopinta. Kamadossa säilyy sisälämpötila paremmin ja tasaisemmin kuin tavallisessa hiiligrillissä, minkä ansiosta grillaaminen on monipuolisempaa ja tarkempaa.
Kamadogrilli on kotoisin Japanista ja sen tekniikka perustuu 3000 vuotta vanhaan kiinalaiseen perinteeseen.
Kamado-hiiligrilli on hifistelijän ja barbecueharrastajan valinta. Sen käyttö vaatii opettelua ja harjoittelua, mutta lopputulos varmasti palkitsee.
Suosituimpia kamadogrilli valmistajia on Big Green Egg, jonka grillit ovat laadukkaita ja kestäviä. Niihin saa myös hyvin lisäosia, joten niitä voisi käyttää moneen eri tarkoitukseen ja hankinta olisi varmasti pitkäikäinen.